Зареєстровано важливий законопроект щодо транскордонного співробітництва громад

07.07.2023

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві" (№9450).

Законопроект пройшов у червні Конгресові слухання, які, за словами народного депутата України, голови підкомітету співробітництва територіальних громад та регіонів Олександра Аліксійчука, мали хороший ефект для представлення законопроекту на платформі Конгресу.

«Це фактично перший етап свого роду публічних консультацій щодо законопроекту. В ході презентації та великого кола зацікавлених осіб на заході, ми побачили потребу в прийнятті цього законопроекту. Вже навіть перші консультації дали свої результати. Це, зокрема, розширення кола учасників майбутніх транскордонних та міжтериторіальних обʼєднань за участі громадських організацій. Це і більш широке формулювання співробітництва в назві законопроекту і розширення термінів в самому тілі законопроекту. Уточнення термінів, прописаних в проекті закону, і їх синхронізація з термінами європейського законодавства, зокрема з Європейською хартією місцевого самоврядування», - прокоментував Олександр Аліксійчук, який є одним з авторів проекту документу.

За словами народного депутата України Віталія Безгіна, вихідною позицією є те, що транскордонне співробітництво стає невід’ємною частиною загальної політики держави із стимулювання розвитку регіонів і територій.

«Встановлюється, що Кабміном має бути затверджена Державна програма розвитку транскордонного співробітництва, яка має відповідати цілям державної стратегії регіонального розвитку. Законопроєкт встановлює, що загальну координацію транскордонного співробітництва здійснює міністерство спільно з Комітетами ВРУ, до предмету відання яких належать питання регіональної політики та транскордонного співробітництва. Так само ці органи беруть участь у моніторингу реалізації Державної програми розвитку транскордонного співробітництва», - зазначив Віталій Безгін.

На його думку, прийняття законопроекту покращить доступ до європейських ресурсів на відновлення. Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода привітав перший крок на шляху до прийняття законопроекту, який допоможе територіальним громадам і регіонам налагоджувати міжнародні партнерства.

«Коли ми проводили Конгресові слухання щодо цього законопроекту, то ставили за мету зібрати всі раціональні думки представників регіонів, громад, експертів з тим, щоб врахувати їх в цьому документі. Так має готуватися будь-який проект, перш ніж він стане Законом і так Конгрес буде діяти і з іншими важливими законопроектами для місцевого самоврядування», - сказав В’ячеслав Негода.