ЗАХОДИ ДО ДНЯ 300-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГРИГОРІЯ САВИЧА СКОВОРОДИ

02.12.2022

В цьому році Україна буде відзначати довгоочікувану дату 300-річчя від дня народження великого українського філософа, мислителя, письменника Григорія Сковороди.

Напередодні, 2 грудня, керівництво області на чолі з начальником Харківської обласної військової адміністраціїОлегом СИНЄГУБОВИМ та головою Харківської обласної ради Тетяною ЄГОРОВОЮ-ЛУЦЕНКО відвідали Національний літературно меморіальний музей у селі Сковородинівка, поклали квіти до його могили та вшанували пам’ять великого філософа.

Участь у заходах взяли голова Богодухівської районної ради Юрій ЯЦИНА, заступник голови Руслан СВІТЛИЧНИЙ, начальник Богодухівської районної військової адміністрації Анатолій РИСЦОВ та начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

В ніч з 6 на 7 травня, внаслідок терористичного акту заподіяного агресією російської федерації, будівля музею була знищена прямим попаданням ворожої ракети. Та найцінніші експонати колекції було врятовано і заздалегідь переміщено в безпечне місце.

Як зазначили керівники області, найважливіше зараз - це зберегти літературну-культурну спадщину. Тому зараз проходить процес консервації будівлі. Після нашої Перемоги будівля музею буде знову відбудована і стане центром української культури, ще кращим ніж раніше.

Участь у заходах в режимі відеозв’язку взяв Міністр культури України Олександр ТКАЧЕНКО. У своєму виступі він зазначив:

«Постать Сковороди посідає вагоме місце в нашій літературі, філософії, історії. Сьогодні ми показали і собі і всьому світу, що згуртувавшись ми здатні зробити неможливе. Вірю, що ми зможемо зберегти внесок філософа не тільки в нашій памʼяті та на сторінках книжок, а й фізично» - додав урядовець.

Міністерство культури та інформаційної політики разом з Харківською обласною державною адміністрацією відкрили фонд для збору коштів на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди в Сковородинівці, який обстріляли російські загарбники.

Росіяни цілять у нашу культуру але вони ніколи її не знищать.

Наразі світова культорологічна спільнота на власні очі побачила наслідки війни російських варварів XXI століття. Ми маємо підтримати програму належного фінансування відновлення та реставрації історико-архітектурних пам'яток України.