Відбулася робоча нарада з обговорення екологічних питань

06.04.2018

У зв’язку з систематичними скаргами на роботу ТОВ «Богодухівський молзавод» з приводу порушень екологічного законодавства відбулась робоча нарада за участю голови районної ради Сергія Панова, голови районної державної адміністрації Володимира Шарова та директора підприємства Сергія Приходькова щодо очищення стічних вод на підприємстві.

В ході наради керівник підприємства повідомив наступне:

«ТОВ «Богодухівський молзавод» є одним з найбільших на території, як міста Богодухова так і Богодухівського району, за своїми основними показниками воно є одним із найбільших платників податків. Підприємство демонструє значні темпи зростання виробництва щороку про що свідчить наступне:

На підприємстві на теперішній час постійно працює близько 370 працівників жителів міста Богодухова і Богодухівського району, і кількість працюючих постійно збільшується про що свідчить статистика попередніх років, а саме: середньомісячна чисельність працівників в 2015 році – 325; в 2016 році - 337; в 2017 році - 364. Також зростання обсягів виробництва сприяє збільшенню надходжень до обласного та районного бюджетів, а саме: в 2015 році до обласного бюджету - 286 тис.грн., до районного бюджету - 635 тис.грн; в 2016 році  до обласного бюджету 458 тис.грн., до районного бюджету - 1030 тис.грн ; в 2017 році до обласного бюджету - 604 тис.грн., до районного бюджету‑ 1390 тис.грн.»

Зі слів Сергій Приходьков:

«У зв’язку з збільшення об’ємів виробництва на підприємстві постійно проводиться робота з пошуку та впровадження новітніх технологій, як в процесі виробництва так і в процесі очистки та утилізації відходів виробництва. На даний час зменшено кількість стічних вод та їх концентрацію, шляхом введення в експлуатацію в період 2015-2018 років устаткування з нанофільтрації (згущення сироватки, електродіалізу) на що підприємством витрачено близько 17,5 млн.грн.

Також в 2017 році підприємством проведено вивчення питання очистки промислових стічних вод підприємств харчової промисловості, як вітчизняних виробників так і закордонних. Після системного аналізу було визначено компанію для виконання проектних і монтажних робіт для очищення промислових стічних вод ТОВ «Богодухівський молзавод», вибір було зупинено на Товаристві з обмеженою відповідальністю Науково-інженерний центр «ПОТЕНЦІАЛ-4» м. Київ (укладено відповідний договір), яке забезпечує системний комплексний підхід до вирішення питань впровадження очисних споруд.

Для очищення промислових стічних вод запропоновано використання схеми очищення на базі реагентної флотації та біологічного очищення з використанням ультрафільтрації. На реалізацію проекту заплановано витратити близько 6 млн.грн.».

Заслухавши інформацію про роботу підприємства керівники району ознайомились з технічною документацію наданою директором ТОВ «Богодухівський молзавод» та погодили запропонований проект будівництва очисних споруд, який буде виконаний в два етапи:

- перший етап будівництва передбачає очищення стічних вод за основними показниками до норм скиду у міську каналізацію. В комплексі заходів передбачається механічна очистка, фізико-хімічна очистка та механічне зневоднення осаду. Заплановано на реалізацію цього етапу близько 3 млн.грн. Термін виконання робіт до жовтня 2018 року, графік виконання робіт:

1) 2 квартал 2018 року - будівельно-монтажні роботи: земляні роботи, бетонування та ін. Комплектація основним та допоміжним обладнанням;

2) 3 квартал 2018 року - спецмонтажні роботи загального і допоміжного обладнання, монтаж трубопроводів і арматури, електропостачання, освітлення, КВП і А;

3) 4 квартал 2018 року - пуско-налагоджувальні роботи комплексу очищення стічних вод за основними показниками до норм скиду у міську каналізацію.

- Другий етап очищення стічних вод з використанням біологічної очистки в біореакторах, ультрафільтрації заплановано на 2019 рік, на реалізацію якого близько 3 млн.грн. Графік виконання робіт:

1) 1-2 квартали 2019 року - спецмонтажні роботи загального і допоміжного обладнання, монтаж трубопроводів і арматури, електропостачання, освітлення, КВП і А;

2) 3 квартал 2019 року - комплектація основним та допоміжним обладнанням;

3) 4 квартал 2019 року - пуско-налагоджувальні роботи комплексу очищення стічних вод з використанням біореакторів і ультрафільтрації».

Також, директор підприємства зазначив:

«Підприємством виконані проектні роботи щодо влаштування системи водовідведення з виробничих потужностей до очисних споруд, що планується збудувати. Придбано відповідні витратні матеріали (витрачено близько 400 тис.грн., загальний кошторис близько 600 тис.грн.) Початок робіт на місцевості з влаштування системи водовідведення заплановано на квітень місяць 2018 року в залежності від погодних умов».

По закінченню наради всі учасники дійшли згоди, що потрібно додержуватися запланованих заходів щодо очищення промислових стічних вод на підприємстві та не допущення їх скидів до р.Мерло, а також забезпечити дотримання норм екологічного законодавства.

Додати новий коментар

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.