У Харківській обласній раді обговорили перспективи розвитку інституту старост, як нової посади місцевого самоврядування

21.04.2021

Семінар-практикум «Староста – нова посадова особа місцевого самоврядування» пройшов 20 квітня в режимі відеоконференції у Харківській обласній раді.

Захід був проведений Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області у співпраці із Харківською обласною радою та обласною державною адміністрацією. У семінарі взяли участь перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, голови громад та районних рад, їх профільні заступники, керівники та спеціалісти профільних підрозділів, юрисконсульти, депутати місцевих рад ,старости громад.

Відкриваючі семінар, Микола Тітов привітав учасників заходу від імені Асоціації та голови обласної ради Артура Товмасяна.

В ході обговорення було зазначено, що реформа адміністративно-територіального устрою та реформа місцевого самоврядування в Україні обумовлює необхідність удосконалення законодавчого регулювання інституту старост.

Довідка. Староста - це посадова особа місцевого самоврядування. Він представляє інтереси жителів села у громаді, в яку воно входить. На території свого округу староста має робоче місце, графік роботи. Він організовує заходи у селі, відслідковує проблеми громади та пропонує варіанти їх вирішення. Староста наділений низкою повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».  15 квітня був прийнятий Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост. Закон, зокрема, передбачає, що перед внесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує і звільняє, обов’язково має бути проведено громадське обговорення з мешканцями.

Джерело: Харківська обласна рада