Стратегічний семінар «Нові виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, формування нової регіональної політики та визначення євроінтеграційних процесів»

20.12.2023

Голова Богодухівськоі районної ради Юрій Яцина взяв активну участь у роботі стратегічного масштабного всеукраїнського семінару у місті Київ та…

виступив від імені районних рад України як уповноважений представник перед присутнім поважним загалом із змістовною аналітичною інформацію та пропозиціями щодо покращення ефективності субрегіонального рівня місцевого самоврядування та ролі і місця районних рад у формуванні нової регіональної політики у світлі євроінтеграційних процесів. 

На семінар зібралися представники членів УАРОР, Міністерств , Верховної Ради, інших центральних органів влади й організацій. 

На цих  фото командна УАРОР. Нехай не вся, але, напевно, найактивніша його частина. Сьогодні ми мали першу за дуже довгий час велику зустріч. Фактично це був стратегічний семінар або дискусія, де ми визначали виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, працювали над формуванням нової регіональної політики в рамках євроінтеграції.

Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила, що необхідність посилювати голос громад в Україні є не лише вимогою Європи, це вимога кожного українця і українки. Тому парламент продовжує працювати над важливими законодавчими ініціативами у сфері децентралізації. 

 А Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВР з питань з питань організації державної влади Віталій Безгін наголосив на ролі місцевої влади у міжнародному співробітництві. На його думку, районні та обласні ради мають фокусуватись на актуалізації стратегій та розгортанні мережі партнерств задля роботи з Європейськими фондами. 

Мілітаризація суспільства в наших умовах — позитивний і мобілізуючий процес, адже і після перемоги потенційна загроза від росії навряд чи зникне. 

Як повинно відбуватись комплексне відновлення громад, на якому етапі імплементація українського законодавства до норм ЄС та як продовжити реформу децентралізації, дотримуючись балансу між виконавчою владою та місцевим самоврядуванням – ці питання запропоновано  до обговорення під час дискусії.

Зокрема, наголошено на: 

Законопроєкті №4298 про місцеві держадміністрації, який має забезпечити баланс держуправління одночасно не посягаючи на права місцевого самоврядування.

Роботі парламенту на шляху до ЄС.   Вдумайтеся: у звіті експертизи українського законодавства на його відповідність прав ЄС йдеться про 2739 актів права ЄС, які підлягають подальшій повній та/або частковій імплементації і ще 1625 актів права ЄС, які імплементовані повністю (все це - завдяки законодавчій роботі).

Відновленні. В контексті того, що нині 126 громад з 14 областей вже розробляють свої Програми комплексного відновлення, в яких за прикладом вже презентованої Програми Київської області, закладені найсучасніші принципи розвитку. 

Мова про енергоефективність, інклюзивність, безпеку, ветеранську політику. Водночас, потрібно розуміти, що всі наші законодавчі зміни повинні керуватись тільки одним беззаперечним пріоритетом — посилення оборони і безпеки.

 Бо не може бути фронту без тилу, а тил не може жити своїм життям, визначаючи своїми пріоритетами бруківку та стадіони. Про це говорять наші громадяни, про це наголошує Президент України Володимир Зеленський і, звісно ж, це розуміють всі. 

Тому найкращий варіант для відновлення та розвитку країну — спільні зусилля і єдність. Цінний кожен і кожна, маємо працювати разом на рівні, і на кожному рівні: від найменшої громади до парламенту та уряду.

Президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко подякувала всім учасникам семінару за плідну дискусію й обмін думками. За її словами,…

Одне з найбільш гострих питань – майбутнє районних рад. На даному етапі Україні потрібно зберегти трирівневу систему місцевого самоврядування, тобто область-район-громада.

Районні ради виконують багато важливих для країни функцій. Йдеться про питання безпеки, гуманітарної допомоги, підтримки ВПО , ЗСУ, та багато інших. Не забуваємо й про євроінтеграцію: районні ради беруть активну участь в міжнародному співробітництві, і це визнають навіть їх противники. 

Тому в рівнянні «стратити не можна помилувати» занадто швидко ставити кому. З чим я згодна, так це з реформуванням районних рад. Ми повинні переосмислити їх роль та місце в сучасній Україні відповідно до викликів воєнного часу. Тому наша дискусія продовжиться і в рамках цієї стратегічної сесії і загалом.

Дякуємо Олена Шуляк, Олександра Азархіна, Віталій Безгін та всім учасникам семінару за обмін думками! І USAID ГОВЕРЛА за підтримку. Попереду багато роботи 

Учасники семінару мають намір продовжити діалог з питань місцевого самоврядування в Україні