СКАСУВАННЯ ЗАБОРОНИ ПРИПИНЕННЯ ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

15.02.2024

                        Від початку повномасштабного вторгнення на територію України державою було запроваджено заборону припинення постачання житлово-комунальних послуг, зокрема електричної енергії, за несплату рахунків

Однак, Міністерство енергетики України своїм наказом від 10.10.2023 за №307 відмінило дію іншого свого Наказу від 13 квітня 2022 року №148, що забороняв та забезпечував особливі вимоги щодо відключення учасникам роздрібного ринку електроенергії, які ведуть ліцензовану діяльність на території України, в частині заборони відключення споживачів, без погодження відповідної військової адміністрації на адміністративній території розташування об’єктів споживачів, які відносяться до "критичної інфраструктури". Згідно зазначених змін, заборона на припинення електропостачання побутовим споживачам та колективним побутовим споживачам, за наявності заборгованості за особовим рахунком, продовжує діяти лише для тих територіальних громад, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії або територіях, тимчасово окупованих російською федерацією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Мораторій на штрафи та пеню за несвоєчасну оплату, а також на відключення від послуг ЖКГ запровадили майже одразу після вторгнення російської федерації. Рішення пояснювали потребою якимось чином захистити українців. Постанова Кабінету міністрів №206 від 5 березня 2022 року, зокрема, передбачала заборону:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.
  • припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати чи оплати не в повному обсязі.

Ці норми застосовувалися з 24 лютого 2022 року, але під кінець минулого року були переглянуті. Згідно з постановою №1405 фактично мораторій скасовано, щоправда з деякими винятками.

 

Як дізнатися що є борги за комунальні послуги

Є кілька способів дізнатися про свою заборгованість по комуналці:

  • звернутися в ЖЕК або ОСББ, назвавши повне ім'я та адресу будинку;
  • перевірити наявність заборгованості може оператор "Укрпошти" або працівник банку, де ви оплачуєте комунальні послуги;
  • самому дізнатися про заборгованість можна у додатку банку (пункт "комунальні платежі");
  • в особистому кабінеті постачальника послуг можна дізнатися про наявність боргу, якщо при реєстрації вказати ПІБ, адреса житла, особовий рахунок і суму останнього платежу.

 

Також існує можливості списання боргу за використання електроенергії, але ця процедура доступна не всім категоріям громадян:

  • які мають заборгованість більше 3 років;
  • борг яких відповідає площі житла;
  • які в судовому порядку визнані банкрутами.

 

Кому відключать світло за борги в першу чергу

Відключати світло за борги почнуть побутовим споживачам, які не живуть на окупованих територіях або в зоні бойових дій. Не будуть "відрізати" електрику українцям, які живуть на територіях, де ведуться або велися бойові дії. Серед підприємств відключати електрику будуть тим, хто не відноситься до критичної інфраструктури.

Згідно з Правилами роздрібного ринку електричної енергії, комунальні служби зобов'язані письмово попередити споживача про відключення світла за заборгованість не раніше, ніж за 5 робочих днів до припинення послуг. При цьому датою отримання вважається дата особистого вручення вона підтверджується підписом одержувача або реєстрацією вхідної кореспонденції, третій день з дати отримання поштовим відділенням, це якщо надіслали рекомендованим листом. Існують інші способи сповіщення такий, що передбачений договором із постачальником або оператором системи розподілу. Якщо сталося так, що все ж таки за борги світло відключили споживачеві потрібно повністю сплатити заборгованість і звернутися до оператора постачальника послуг. Протягом 3-5 днів подачу електроенергії відновлять.

 

Водночас, навіть за наявності боргів не будуть відключати від електроенергії тих, у кого:

  • дитячий будинок сімейного типу;
  • є житель квартири, здоров’я і життєдіяльність якого залежать від медичних приладів;
  • троє і більше прийомних дітей;
  • інвалідність I або II групи;
  • багатодітна сім'я;
  • є необхідність догляду за дітьми з інвалідністю або за особами, які отримали каліцтва в дитинстві.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1859-23#Text