ОСОБИ ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО ЇЗДИТИ НА АВТО БЕЗ СТРАХОВОГО ПОЛІСУ

09.02.2024

Особи, які мають у власності транспортний засіб відповідно до законодавства України зобов’язані укладати договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, оскільки внаслідок аварії або іншої дорожньо-транспортної пригоди

з вини страхувальника страховка забезпечує виплату потерпілому грошового відшкодування в розмірі суми, яка була б стягнута з власника транспортного засобу за цивільним позовом на користь третьої особи за шкоду життю та здоров'ю, а також за пошкодження або загибель належного їй майна.

Законом передбачено категорію осіб, які звільняються від обов’язку укладати договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.

До такої категорії відносяться:

  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та особи з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом, які особисто керують належними їм транспортними засобами;
  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм ТЗ;
  • особи, що керують ТЗ, належним особі з інвалідністю I групи, у його присутності (ст. 13 ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».)

Слід звернути увагу, обов’язковою умовою використання такої пільги є те, що зазначені особи мають бути володільцями ТЗ на правовій підставі (на праві власності, оренди, користування за довіреністю і т.п.).

При цьому, відшкодування збитків внаслідок ДТП, винуватцями якої є зазначені особи, здійснює МТСБУ.

 

У разі настання ДТП з вини водія, який законодавчо звільнений від ОСЦПВ на території України, останній повинен:

  • Терміново повідомити про ДТП відповідний підрозділ Нацполіції.
  •  Проінформувати один одного про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси.
  • Вжити всіх можливих заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди.
  • Невідкладно (не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП) письмово надати МТСБУ повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та/або пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

 

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутск, вул. Миру, 138.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#Te