На Богодухівщині відбулись заходи до 35-ї річниці катастрофи на ЧАЕС

26.04.2021

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вона стала найбільшою в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками, впливом на довкілля та на здоров’я багатьох поколінь українців.

Сьогодні, 26 квітня, голова Богодухівської районної ради Юрій Яцина та заступник голови районної ради Руслан Світличний взяли участь у скорботному віче з нагоди 35-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС разом із заступником голови районної державної адміністрації Юрієм Кузубом, секретарем Богодухівської міської ради Рамазом Гамбарашвілі, керівниками установ, підприємств, організацій, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та представниками духовенства.

Під час виступу голова районної ради Юрій Яцина зазначив, що ніч 26 квітня це ніч, яка змінили повністю життя всієї країни. Цей вибух і цей невидимий ворог став справжнім іспитом для нашої держави. 550 тисяч українців взяли участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, навіть не здогадуючись, з якою зброєю вони стикаються. За масштабом ця аварія страшенна. 10% території уражено незрозумілою радіацією. 129 населених пунктів перебували під дією цієї радіації, а 160 тисяч мирних українців змушені були покинути свої домівки та переїхати в інші частини України. І сьогодні ми зібралися, щоб засвідчити свою повагу, повагу органів влади перед тими хто зробив свою справу. Хто не ховався від військоматів, хто пішов і виконав свій священний військовий обов’язок, громадянський обов’язок.

Звертаючись до ліквідаторів та присутніх, Юрій Дмитрович сказав: «Ми дякуємо Вам шановні учасники ліквідації на ЧАЕС, дякуємо всім учасникам громадської організації чорнобильців, що Ви активно розбудовуєте громаду, що Ви сьогодні допомагаєте виховувати прийдешні та майбутні покоління на прикладах вірності, на прикладах поваги, на прикладах героїзму. Дякуємо Вам за це. Низько схиляємо голову перед тими, хто не дожив до цього моменту. Царство Небесне та вічна пам’ять! Слова поваги матерям-вдовам, які не дождалися вірних синів, чолові, братів з цієї страшної війни з невидимим ворогом. Сподіваюся, що ми у подальшому зможемо спільно з вами вирішувати проблемні питання, які у Вас щоденно виникають».

Хвилиною мовчання та молебнем вшанували присутні тих, хто не дожив до сьогодення.

Заходи з нагоди 35-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС завершилися покладанням квітів та поставленням свічок до підніжжя пам’ятного знаку «Дзвони Чорнобиля».