ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ БАГАТОДІТНОМУ БАТЬКУ

01.02.2024

З початком повномаштабного вторгнення, до лав захисників України долучилось чимало чоловіків. Проте, трапляються випадки, коли військовослужбовці не можуть далі продовжувати службу і на це в них є вагомі причини та законні підстави.
          Зокрема, перелік підстав звільнення з військової служби закріплений в статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
          Крім того, у вересні 2022 року до даного переліку додано ще одну підставу, а саме підпункт «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» доповнено новим абзацом такого змісту: «перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років». Згідно з затвердженими змінами  право на звільнення з військової служби під час воєнного стану, якщо на утриманні перебуває троє і більше дітей віком до 18 років, мають мобілізовані особи та призвані резервісти. Військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, не можуть звільнитися за даною підставою.   

Більш того, потрібно звернути увагу, що в законопроекті, яким було всесено зміни, вказано як підставу для звільнення НЕ НАЯВНІСТЬ ТРЬОХ ДІТЕЙ, А САМЕ УТРИМАННЯ ТРЬОХ ДІТЕЙ. У зв’язку з чим при звільненні для військовослужбовців з рапортом про звільнення треба буде подати докази саме УТРИМАННЯ ТРЬОХ ДІТЕЙ, оскільки, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

ЯКІ ПОТРІБНО ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ РАЗОМ З РАПОРТОМ:

  • свідоцтво про народження кожного із дітей;
  • свідоцтво про шлюб військовослужбовця;
  • копію паспорта дружини.
  • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з

батьком, або рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком, або посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Проте, у випадку, якщо батько  не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною (дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей). Для цього необхідні такі документи:

  • рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей)
  • довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів,

розміру сплати таких аліментів, тощо.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті звертайтеся до бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру, які знаходяться за адресами:

•  м. Богодухів, вул. Покровська, 5.;

•  м. Валки, вул. Харківська, 2;

•  смт. Коломак, пров. Свободи, 2а;

•  смт. Краснокутськ, вул. Миру, 138.