Жалобне віче до Дня пам`яті жертв голодомору

26.11.2021

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв був голодомор 1932-1933 років. Саме його нині називають геноцидом українського народу, Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 3,9 до 7 мільйонів людей.

26 листопада, біля пам’ятного хреста Голодомору, на місцевому кладовищі, проведено меморіальний захід вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу 1932-1933 років, 1921-1923, 1946-1947 років.

У ньому взяли участь керівники району та міста, представники трудових колективів організацій, установ, підприємств, громадськість, представники духовенства, учнівська молодь.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного хреста жертвам Голодомору, вшанували пам’ять жертв і оборонців від комуністичного терору і геноциду хвилиною мовчання.

Голодомор 1932-1933 років в Україні був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору проти українців. То була помста за свободу, помста за революцію. Аби спинити спротив українського селянства колективізації, радянська влада заблокувала мільйони українців у межах охопленої голодом території і прирекла на смерть. А масове вбивство в Україні ретельно приховувала від світу. Але режим не зумів досягнути головного – Україну не заламали. Після десятиліть пригнічування Україна звелася-таки на ноги і поставила крапку в історії тоталітарної імперії.

Спроби відродити цю імперію наша держава стійко зупиняє й сьогодні. У протистоянні з російською агресією Україна захищає право на свободу – і не лише власне, а й усієї Європи.

Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.

Нашим спільним обов’язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму.