Відбулися громадські обговорення

06.09.2019

05 вересня в населених пунктах: Кленове, Таверівка, Володарівка, Мерло відбулися громадські обговорення щодо пропозиції Крисинського сільського голови «Про добровільне об’єднання територіальних громад сільських рад: Петропавлівської, Крисинської, Сазоно-Баланівської та Кленівської в Максимівську територіальну громаду з адміністративним центром у селищі Максимівка». В обговореннях взяли участь: Кленівський сільський голова Наталія Браго, Крисинський сільський голова Володимир Бобрик, голова районної ради Сергій Панов, Петропавлівський сільський голова Віктор Стойчик, місцеві депутати та жителі населених пунктів.

Сергій Панов в своїх виступах зауважив, що згідно з Перспективним планом на території Богодухівського району передбачається утворення однієї територіальної громади чисельністю населення 38 тис. чоловік з центром в місті Богодухові. До неї повинні увійти всі населені пункти Богодухівського району. Проект децентралізації від самого початку передбачає економію бюджетних коштів за рахунок оптимізації апарату та системи управління (тобто скорочення чисельності управлінського апарату) для того, щоб більше коштів залишалось у громадах для їх розвитку. На даний час працює три ланки управління – районна державна адміністрація, районна рада, сільські, селищні та міська ради, функції яких дублюються що є не ефективним. Передбачається створення нової моделі управління – об’єднаної територіальної громади. Ця громада повинна бути самодостатньою та спроможною щоб повністю забезпечити всі потреби населення, а також мати всю необхідну для життя інфраструктуру, кошти на її утримання та достатню кількість фахівців в галузі державного управління, медицини, освіти та інших.

Сергій Федорович зазначив, що, на його переконання, запропонована Максимівська ОТГ не є спроможною та самодостатньою, і це підтверджено розрахунками та висновками Харківської облдержадміністрації за попередні роки.

«Маючи потенціал, ми повинні найти порозуміння та об’єднуватися в одну потужну спроможну Богодухівську громаду для користі всіх мешканців та разом розвивати громаду», - наголосив голова районної ради.

Перед жителями населених пунктів під час обговорень зі своїми пропозиціями виступили: Кленівський сільський голова Наталія Браго, Крисинський сільський голова Володимир Бобрик, Петропавлівський сільський голова Віктор Стойчик, які наводили свої доводи стосовно об’єднання в одну Максимівську ОТГ.

За підсумками детального обговорення в кожному населеному пункті було проведено голосування. В результаті більшість жителів проголосувало «ПРОТИ» пропозиції «Про добровільне об’єднання територіальних громад сільських рад: Петропавлівської, Крисинської, Сазоно-Баланівської, Кленівської в Максимівську територіальну громаду з адміністративним центром у селищі Максимівка». Більшість жителів громади схиляються до входження населених пунктів до однієї територіальної громади з центром в м.Богодухові.

Результати голосування жителів с. Кленове:
«За» – 9
«ПРОТИ» – 17
«Утримався» – 5

Результати голосування жителів с. Таверівка:
«За» – 11
«Проти» – 11
«Утримався» – 0

Результати голосування жителів с. Володарівка:
«За» – 9
«ПРОТИ» – 19
«Утримався» – 1

Результати голосування жителів с. Мерло:
«За» – 17
«ПРОТИ» – 19
«Утримався» – 4