В НАДС розвінчали міфи, що формуються довкола Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування»

13.12.2023

Голова НАДС Наталія Алюшина в рамках навчальної програми для посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за кадрову роботу, «Кроки для спеціалістів. Служба в ОМС» розповіла про окремі дискусійні положення нового Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» №3077. Вона відзначила, що Закон ще не набув чинності, але вже обростає міфами та некоректними трактуваннями.

«Важливою новелою є фіксація в Законі норми – хто кому керівник. Це важливо для побудови прозорих зрозумілих відносин службовців та керівника. Отже, голова є ключовою посадовою особою територіальної громади. Ця особа зберігає повноваження щодо призначень та звільнень, встановлення випробувального терміну, присвоєння рангів, надання відпусток та заохочень, притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, проте виключно для посад керуючого справами, керівників виконавчих органів ради працівників патронатної служби», - зазначила Наталія Алюшина.  

Окремо голова Агентства зупинилася на питанні створення спроможних служб управління персоналом. За її словами, НАДС опікується як напрацюванням правового регулювання про службу управління персоналом, так і посиленням ролі HR в ОМС. 

«Ми прагнемо, щоб представника служби управління персоналом сприймали не лише як людину, котра оформлює кадрові документи, але яка займається стратегічним плануванням і впливає на майбутню успішність ОМС», - зауважила Наталія Алюшина.  

Розповіла Голова НАДС також про нову модель оплати праці, передбачену в Законі №3077. Вона містить складові заробітної плати та рамку формування посадового окладу, тобто схем посадових окладів службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб. Відтак, основними складовими заробітної плати службовців місцевого самоврядування є:

  • посадовий оклад;  
  • надбавка за вислугу років (3% відсотки від посадового окладу за кожний рік стажу служби в ОМС, але не більше 50% окладу);  
  • надбавка за ранг службовця місцевого самоврядування.  

Щодо місячної або квартальної премії, то їх розмір визначає голова ради враховуючи обсяг фонду заробітної плати.

Схема посадових окладів складається з мінімального посадового окладу службовця місцевого самоврядування категорії ІІІ та міжпосадових співвідношень такого посадового окладу з іншими посадовими окладами (у коефіцієнтах). 

Також Наталія Алюшина пояснила сенс такого інструменту як оцінювання результатів службової діяльності. Він дозволяє планувати, визначати де потрібно покращити роботу, які професійні знання треба вдосконалити. А ще це дієвий механізм для мотивації та руху кар’єрними сходами.  

Крім цього, Голова Агентства представила дорожню карту впровадження Закону України №3077 (pdf, 7.67 Мб) “Про службу в органах місцевого самоврядування”.