Участь громадян в місцевому самоврядуванні: які законопроекти на порядку денному Парламенту

23.11.2023

Форми участі громадян у місцевому самоврядуванні та напрямки вдосконалення відповідного законодавства обговорили учасники круглого столу, котрий відбувся 20 листопада у Києві.

Організував захід Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

На думку голови Комітету Олени Шуляк, декларуючи амбітні євроінтеграційні плани, Україна повинна реально посилювати роль громадян у прийнятті надважливих рішень та посилювати інструменти народовладдя.

«Допоможе з реалізацією цих задумів низка надважливих законопроектів, які, до слова, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України включило до дорожньої карти з реалізації реформи децентралізації», - сказала Олена Шуляк.

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою, зазначив, що для побудови нормальних демократичних принципів врядування, українське місцеве самоврядування повинно отримати дві паралельні форми нагляду: нагляду з боку активної громадянської спільноти та нагляд за законністю з боку держави.

Учасники круглого столу говорили першу складову, і в цій царині Комітет наразі має чотири законопроекти:

1. №4254 про публічні консультації, який готовий до другого читання.

«Я проти імперативних норм у підході до публічних консультацій та за нормальні еволюційні процеси, тому саме комітетська редакція є оптимальною. Наш комітет є прикладом, як у прозорий спосіб працювати з партнерами і без відповідного закону, але рамка все одно потрібна. А для тих, хто не схоче голосувати ЗА даний проект в залі, раджу відкрити висновок Єврокомісії. Після цього тиснути простіше», - зазначив Віталій Безгін.

«Цієї осені з колегами та партнерами провели прозорі та публічні консультації з українцями зі всіх куточків щодо вдосконалення програми «єВідновлення». Це показало, що такі консультації — база для прийняття важливих суспільних рішень, бо дозволяє почути і зібрати всі зауваження та пропозиції. Тому 2024-й розпочнемо з активного просвітництва колег-депутатів щодо необхідності якнайшвидшого розгляду законопроекту №4254, що є частиною справжньої демократії», - сказала Олена Шуляк.

2. №6401 щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

«Вважаю його пріоритетним в цьому переліку і таким, що обов'язково вийде з Комітету на друге читання до завершення 2023 року. А вже наступного року буде голосування та роуд-шоу із навчання по його імплементації на практиці», - прокоментував Віталій Безгін.

3. №7283 щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування.

Тут, на думку Віталія Безгіна, перш за все треба осмислити систему, щоб вона не виявилася хибною з точки зору ієрархії.

4. №6319 щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення.

Нагадаємо, перелік з 11 важливих для децентралізації, відновлення та розвитку законопроектів є за посиланням.

*за матеріалами "Децентралізація"