У Богодухівському районі обговорили стан взаємодії районних органів правопорядку з протидії злочинності

28.02.2023

У заході взяли участь керівний склад Богодухівської окружної прокуратури, очільники місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівники територіальних відділів поліції.

Основною темою наради стало розроблення спільних рішень та засобів подолання існуючих проблем в діяльності правоохоронних органів району з метою поліпшення криміногенної ситуації, а також вирішення проблемних аспектів у співпраці правоохоронних органів.

Керівник окружної прокуратури Ярослав Коптєв у своєму виступі зазначив, що рівень злочинності на 10 тис. населення по Богодухівському району Харківської області становить – 96,3 (по області – 128,8).

Упродовж 12 місяців 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань працівниками поліції Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області внесено відомості про вчинення 2093 кримінальних правопорушень, що у порівнянні із аналогічним періодом 2021 року на – 7,7% менше (2021 – 2267).

З числа облікованих кримінальних правопорушень зросла кількість особливо тяжких злочинів у 14,9 разів з 30 у 2021 році до 448 у 2022. Також, зросла кількість тяжких злочинів на 5,7 %, з 314 до 332.

Разом з тим, зменшилась кількість з числа облікованих нетяжких злочинів з 188 у 2021 році до 152 у 2022, або на - 19,1 %. Також, зменшилась кількість зареєстрованих проступків на – 27,1 %, а саме з 336 до 245.

З числа зареєстрованих за окремими видами правопорушень має місце зростання: шахрайств на 50 %, з 36 у 2021 до 72 у 2022; очевидних умисних вбивств на 30,76 %, з 9 у 2021 році до 13 у 2022.

Загалом упродовж 12 місяців 2022 року Богодухівським РВП ГУНП в області за результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях до суду направлено 155 обвинувальних актів слідчими (у тому числі 2 з угодою про визнання винуватості), та 129 обвинувальних актів дізнавачами (серед яких 5 з угодою про визнання винуватості). Закрито 751 кримінальне провадження слідчими, 450 – дізнавачами.

Залишок становить понад 3387 незакінчених кримінальних проваджень, з них у провадженні слідчих 2380 та дізнавачів – 1007.

Водночас попри значний обсяг проведеної роботи встановлено певні прорахунки та проблемні питання, які потребують негайного вирішення.

Найбільш проблемним питанням на сьогоднішній день і надалі залишається низька ефективність роботи правоохоронців з виявлення і розслідування злочинів на пріоритетних напрямках, а саме: - у земельній, лісовій та бюджетній сферах, з ознаками корупції, у сфері екології і незаконного використання природних ресурсів.

Незважаючи на те, що одним з першочергових завдань для органів правопорядку керівництвом держави визначено захист інтересів держави у бюджетній сфері, насамперед щодо незаконного використання коштів, виділених на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок збройної агресії, територіальними органами поліції фактично згорнуто роботу з виявлення таких злочинів, стан розслідування наявних кримінальних проваджень викликає постійну критику та потребує негайної скоординованої активізації у взаємодії із оперативними підрозділами.

Крім того, суттєвої активізації потребує робота правоохоронців щодо виявлення кримінальних правопорушень вчинених проти основ національної безпеки України та проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, зокрема, виявлення колаборантів та притягення їх до встановленої законом відповідальності.

На нараді були наведені ті проблеми, які, потребують обговорення та розроблення відповідних скоординованих заходів.

Ярослав Коптєв звернув увагу всіх правоохоронців на необхідності налагодження тісної співпраці:

«Наголошую, що лише спільними зусиллями ми зможемо забезпечити якісне виконання поставлених завдань - захист державних інтересів та встановлення законності і правопорядку у районі, суспільство потребує реальних результатів роботи, а не просто цифри у звітах.

Усім нам необхідно вжити заходів для подолання проблем, щоб спільними зусиллями покращити результати роботи на пріоритетних напрямках».

За результатами координаційної наради прийнято відповідну постанову та заплановані заходи для підрозділів правоохоронних органів.