Робоча зустріч влади з представниками громад та громадськості щодо соціального захисту і підтримки Захисників і Захисниць, ветеранів та членів їх родин

18.01.2024

Сьогодні, за сприяння Богодухівської районної ради та районної військової адміністрації та участі голови Богодухівської районної ради Юрія ЯЦИНИ, заступника начальника районної військової адміністрації Олександра ДЕЙНЕКО, в. о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Тетяни ПЕЧУРИ, начальника управлінн я у справах ветеранів Харківської обласної військової адміністрації Олега ПУЛЯ, заступника директора Харківського обласного центру зайнятоті Олени ЗАХУЦЬКОЇ, заступника директора Харківського обласного центру соціальних служб Ольги ЩЕРБАКОВОЇ, начальника відділу пенсійного забезпечення військовослужбовців Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Наталії НЕЖАЛЬСЬКОЇ, представників Богодухівської, Валківської, Краснокутської, Золочівської та Коломацької територіальних громад відбулася робоча зустріч керівництва районної і обласної влади з ветераними та членами їхніх сімей з питань соціального захисту, отримання пільг та пенсійних виплат, працевлаштування та зайнятості, інших питань реалізації ветеранської політики.

З вступним словом до присутнього загалу на початку зустрічі звернулися керівники району: голова районної ради Юрій ЯЦИНА та заступник начальника районної військової адміністрації Олександр ДЕЙНЕКО. Учасники робочої зустрічі вшанували світлу пам’ять загиблих Героїв хвилиною мовчання і подякували присутнім членам їх родин, Захисникам і Захисницям за військову звитягу, мужність та національний супротив.

В.о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Тетяна ПЕЧУРА презентувала присутнім прийняту 22 грудня 2023 року на сесії Харківської обласної ради комплексну Програму підтримки захисників і захисниць України та членів їх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки. На реалізацію заходів Програми з обласного бюджету у 2024 році передбачено 108,5 млн. грн.

Метою Програми є сприяння інтеграції та поглиблення соціальної підтримки та адаптація Захисників і Захисниць України шляхом поєднання зусиль органів влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій різних форм власності для реалізації комплексу заходів, спрямованих на забезпечення умов для переходу Захисників і Захисниць України від військової служби до цивільного життя, надання додаткових соціальних гарантій, підтримки розвитку ветеранського спорту, отримання послуг у сфері освіти і культури, сприяння працевлаштуванню та бізнес-ініціативам, вшанування Захисників і Захисниць України та увічнення пам’яті загиблих.

Програму передбачено реалізувати за 5 років, у період з 2024 року по 2028 рік включно. Результатом реалізації Програми буде підвищення якості життя Захисників і Захисниць України та членів їх сімей через зміцнення соціальної адаптації, посилення спроможності, стимулювання економічної активності, забезпечення реалізації їх прав та гарантій.

Крім того, з учасниками зустрічі говорили про надання послуг ветеранам службою зайнятості, пенсійне забезпечення та отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, впровадження інституту помічника ветерана, надання психосоціальної підтримки, соціальних послуг ветеранам та членам їх сімей.

Для фахового роз’яснення щодо зазначених питань до зустрічі долучилася начальник відділу соціального захисту населення Богодухівської міської ради Алла Ємельяненко, яка змістовно виклала інформацію щодо заходів Програми соціального захисту населення Богодухівської міської територіальної громади на 2023 – 2025 роки.

Питання соціальної підтримки сімей Захисників і Захисниць перебувають на особливому контролі Харківської обласної військової адміністрації, Харківської обласної ради, Богодухівської районної військової адміністрації та Богодухівської районної ради.

«Ми у великому боргу перед нашими Захисниками й Захисницями. І підтримка ветеранів російсько-української війни та їхніх родин – одне з пріоритетних завдань. Тому відповідні зміни до міських програм, які передбачають їхню соціальну підтримку, зустрічі у форматі круглого столу та інші заходи будуть проводитися в Богодухівському районі регулярно – за напрямами і темами, які пропонують самі ветерани», – прокоментував голова районної ради Юрій ЯЦИНА.

Всі учасники робочої зустрічі отримали фахові відповіді на запитання та відповідні наочні роздаткові матеріали і роз’яснення.

А завершилась робоча зустріч спільним акапельним виконанням Гімну України!

Слава Україні!

Слава її Героям!

Слава ЗСУ!