Робоча поїздка до Золочівської громади Богодухівського району

18.02.2022

17 лютого відбулася робоча поїздка до Золочівської громади Богодухівського району голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, голови Богодухівської районної ради Юрія Яцини, селищного голови Віктора Коваленка, депутатки Харківської обласної ради Олени Онацької та інших керівників.

В ході поїздки керівники ознайомилися з ситуацією в громаді, відвідали деякі об’єкти соціальної інфраструктури, що потребують капіталовкладень, ремонту та реконструкції, спланували подальшу діяльність і співпрацю, направлену на розвиток територіальної громади:

Нагальним є подальший ремонт дороги Золочів - Козача Лопань. За останні роки було проведено два етапи поточного ремонту відрізку. Це важлива транспортна розв’язка, а покриття, вцілому, дуже зношене і потребує термінового ремонту. Вже навесні дорожники планують приступити до ремонту автошляху.

Капіталовкладень потребує і будівля музичної школи. У минулому році об’єкт прийнято у комунальну власність селищної ради. Для завершення робіт з реконструкції на черговій сесії буде виділено кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

В Олександрівці керівники ознайомилася з ходом реконструкції приміщення для дошкільного підрозділу. Готовність об’єкта на сьогодні становить 80%, на часі – опоряджувальні роботи і придбання меблів. Є нагальна потреба у виділенні коштів з обласного бюджету. Після вводу в експлуатацію садочок зможе задовольнити потреби території по забезпеченню повноцінних умов отримання якісної дошкільної освіти.

В одному з найбільших сільгосппідприємств Харківщини, фермерському господарстві «Альфа», керівники оглянули машинно-тракторний парк, поспілкувалися з представниками трудового колективу. Господарство постійно надає суттєву підтримку закладам соціальної сфери, активно виступає за здоровий спосіб життя. Вже кілька років в Одноробівці працює льодовий майданчик і проводяться хокейні турніри, для малечі облаштовано снігову гірку.

«Громада однією з перших в області визначилася із стратегією розвитку, з пріоритетами, реалізувала низку суспільно-вагомих проєктів, в тому числі, на умовах співфінансування. Готові підтримувати ініціативу, маємо всі підстави відстоювати виділення коштів на дошкільний навчальний заклад в Олександрівці та завершення робіт по музичній школі в Золочеві перед депутатським корпусом. По ремонту бібліотеки і глядацької зали будинку культури будемо радитися і співпрацювати з народними депутатами», - відзначила за результатами робочої поїздки очільниця обласної ради.

Разом із головою Богодухівської районної ради Юрієм Яциною, Золочівським селищним головою Віктором Коваленко та депутаткою обласної ради Оленою Онацькою керівниця обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко оглянула стан відновлення покриття на автодорозі Золочів – Козача Лопань.

Автомобільна дорога загального користування місцевого значення Золочів – Козача Лопань загальною протяжністю 17,6 км пов’язує населені пункти Богодухівського та Харківського районів. Дорогу включено до переліку об’єктів поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення Харківської області, які у 2022 році фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету.

Як зазначив Віктор Коваленко, у попередні роки було відновлено 9,1 км дорожнього покриття. Крім того, в 2021 році був проведений капітальний ремонт мосту в смт Козача Лопань.

«У поточному році заплановано завершення ремонту зазначеної дороги в повному обсязі, ділянка ремонту складає 8,5 км. В результаті чого буде забезпечено комфортний проїзд від Золочева до смт Козачої Лопані», - повідомив селищний голова.

Тетяна Єгорова-Луценко звернула увагу на питання якості робіт та організації безпечного руху на відновлених об’єктах регіональної дорожньої інфраструктури. «Ремонт доріг в числі пріоритетних напрямків роботи обласної ради. Як у минулому, так і в цьому році. Це питання комфортного сполучення та безпеки для мешканців наших громад. З цією метою обласна рада прийняла Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки. У 2021 на ремонт доріг область отримала 1,42 млрд грн державної субвенції. Харківщина у числі лідерів серед регіонів України по ремонту доріг місцевого значення. У кожному проєкті особлива увага приділяється питанням безпеки дорожнього руху», - сказала голова обласної ради. Тетяна Єгорова-Луценко запропонувала селищному голові Віктору Коваленко провести аналіз стану доріг в усій Золочівській громаді, виявити повну потребу у проведенні ремонтних робіт та звернутися із відповідною пропозицією до обласної ради.

Проблемні питання вводу в експлуатацію Золочівської школи мистецтв та ремонту дошкільного відділення ліцею у селі Олександрівка розглянули керівники області та району під час робочої поїздки до громади.

Віктор Коваленко розповів, що у закладі, заснованому у 1969 році, для навчального процесу школа має музичні інструменти, у тому числі цифрові, комп’ютерну техніку, акустичне та відео обладнання. Також є бібліотека, яка має значний фонд музичної та іншої спеціальної літератури. «Рік тому школа мистецтв була прийнята у комунальну власність Золочівської селищної ради. Реконструкція шкільних приміщень почалася ще у 2017 році. Втім об’єкт в експлуатацію не зданий», - повідомив селищний голова. За його словами є необхідність ремонту даху, фасаду, оновлення системи вентиляції та електрики. Для відновлення роботи закладу та завершення робіт з реконструкції розроблено проєктно-кошторисну документацію.

В Олександрівському ліцеї, де також побувала Тетяна Єгорова-Луценко, проводиться реконструкція приміщень під дошкільний підрозділ. Ступінь будівельної готовності об’єкта становить 80%. Крім того, минулого року в ліцеї проведено ремонт покрівлі, замінено каналізаційну систему, частково оновлено харчоблок та проведені інші роботи. У школі навчається понад 144 дитини та працює 29 педагогів.

Тетяна Єгорова-Луценко вважає, що роботи в обох навчальних закладах мають бути завершені у найкоротші терміни. Для цього вона готова разом із депутатами обласної ради шукати можливості для фінансування.

«Ми сьогодні побачили цілу низку об’єктів, які потребують додаткових коштів для завершення робіт. Серед них два мають бути завершені якомога швидше. Перший - Золочівська школа мистецтв. Основні ремонтні роботи проведені. Потрібно до 3 млн грн, щоб вона почала функціонувати. Другий об’єкт – опорна школа, де потрібно завершити ремонт приміщень дитячого садка. Для чого потрібно 1 млн 450 тис грн, за словами голови громади. Разом з депутатами будемо дивитися, чи є можливість допомогти», - сказала голова обласної ради.

Ініціативу створення сучасного молодіжного хабу на базі бібліотеки презентували голові Харківської обласної ради Тетяні Єгоровій-Луценко під час її візиту до Золочівської громади.

Як повідомили в громаді, молодіжний хаб планується організувати у будівлі бібліотеки, щоб забезпечити молоді здорове і цікаве дозвілля, доступ до сучасних технологій, можливість спілкуватися з однолітками. В громаді готують проєктно-кошторисну документацію.

«Бібліотека має класне приміщення. Вона розглядається як проєкт молодіжного хабу. Молодь матиме можливість не тільки читати книжки, а й відвідувати IT-кабінет, буде простір для спілкування та обміну ідеями. Я знаю, що цим проєктом опікувався народний депутат Павло Сушко. Думаю, що ідея знайде в нього підтримку», - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також керівниками було відвідано селищний будинок культури, в якому необхідно реставрувати глядацьку залу.

«Питання приведення до ладу будинків культури, їх ремонт або реставрація, актуальне чи не для кожної громади. Звісно, ми опікуємося закладами охорони здоров’я, освіти, соціальним напрямком. Але не можемо забувати про культуру. Отже, крок за кроком потрібно займатися будинками культури. Це також важливий сектор роботи», - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.