Про ремонт автодоріг

01.12.2017

Однією із найбільших проблем, яку постійно порушують мешканці Богодухівського району, є незадовільний стан автодоріг загального користування. Невдоволення громадян станом автодоріг створює соціальну напругу в районі, викликає з боку водіїв, жителів району чисельні скарги, недовіру до різних рівнів влади. За останні роки транспортно – експлуатаційний стан деяких автомобільних доріг на території Богодухівського району став критичним, адже на ремонт значної частини цих доріг протягом багатьох років не виділялося жодної копійки, а тому у більшості з них асфальтове покриття зношене і потребує капітального ремонту (з укладкою нового асфальтового покриття), а не лише з ліквідації «ямковості».

Поліпшення стану автомобільних доріг району є одним з головних напрямків роботи Богодухівської районної ради. Більшість автодоріг загального значення, які знаходяться на території нашого району, належить Державному агентству автомобільних доріг України (Укравтодор), яке через свій підрозділ - Службу автомобільних доріг Харківської області, виконує управління, експлуатацію та ремонт цих доріг. Інші дороги належать місцевим радам ( міська рада, сільські, селищні ради). У той же час немає жодної автодороги, яка належить районній раді.

До повноважень і обов’язків Богодухівської районної ради належить утримання комунальних закладів освіти району (школи, НВК), закладів охорони здоров’я (Богодухівська центральна районна лікарня, Центр первинної медико-санітарної допомоги, ФАПи, амбулаторії та інше), позашкільної освіти (музична школа, ДЮСШ, ЦДЮТ), будинків культури, бібліотек та інше. Саме на виконання цих функцій до районного бюджету зараховується 60% від прибуткового податку. З цих коштів здійснюється виплата заробітних плат працівникам, оплата за енергоносії, проведення поточних та капітальних ремонтних робіт будівель, оновлення матеріально-технічної бази комунальних закладів та інші поліпшення. Також до районного бюджету для виконання цих функцій передаються відповідні субвенції з державного бюджету (освітня, медична, на утримання закладів культури та інше). Державна субвенція на утримання (експлуатацію, ремонт) доріг передається власникам цих автодоріг, тобто в Укравтодор. Якщо Богодухівська районна рада надає кошти на ремонт автодоріг загального значення, то це відбувається за рахунок скорочення витрат на утримання комунальних закладів освіти, медицини, культури та інших.

Станом на грудень 2015 року (дата обрання мене на посаду голови районної ради) практично всі будівлі комунальних закладів, в наслідок відсутності фінансування на протязі багатьох років, потребували заміни вікон, повного або часткового ремонту покрівлі, заміни обладнання системи опалення, електромережі, оновлення матеріально технічної бази та багато іншого. Це величезний об’єм робіт, який було розпочато у 2016 році і продовжується у цьому році. Однак, поряд з цими напрямками роботи, районна рада приймає участь у відновленні стану автомобільних доріг нашого району. Так у 2016 році на відновлення автодороги Охтирка-Богодухів-Харків (відновлено 2,8 км) з районного бюджету сплачено, як співфінансування державної програми, кошти у сумі 1,5 млн. гривень, також Сазоно-Баланівська сільська рада профінансувала 200 тис.гривень. У 2017 році на цю дорогу виділено з районного бюджету 4,7 млн.грн. На ці кошти вже частково виконано та планується виконати відновлення асфальтового покриття м. Богодухів, с. Крисино, с. Максимівка, напрямок до с. Губарівка (Губарівська сільська рада надала спів фінансування у сумі 200 тис.гривень). Загальна сума запланованих робіт у цьому напрямку становить 53 млн.грн.

Також, у 2017 році за ініціативи голови Харківської ОДА Світличної Юлії Олександрівни, відновлено 4,5 км автодороги Богодухів – Краснокутськ (через П-Микитівку) на загальну суму 30 млн. гривень. Роботи профінансовано за рахунок перевиконання митних надходжень (програма додаткового фінансування відновлення доріг запроваджена Президентом). У минулому році розпочато і триває капітальний ремонт шляхопроводу біля с. Губарівка, загальна вартість проекту – 31,5 млн. гривень.

Мною було ініційоване питання звернення до Кабінету Міністрів України з прохання передати частину автодоріг загального значення нашого району у спільну власність сіл, селищ, міста Богодухівського району. Відповідне звернення до Кабінету Міністру України № 01-18/324 було надіслане 23.05.2016 року, однак позитивного вирішення не було. Повторне звернення № 01-18/169 було надіслане 14.02.2017. На протязі 2017 року КМУ прийняв програму реорганізації Укравтодор, згідно, якої з 1 січня 2018 року автодороги загального значення переходять на баланс обласних адміністрацій. Це повинно значно поліпшити фінансування, управління та контроль експлуатації автодоріг.

У травні 2017 року Богодухівською районною радою разом з Богодухівською райдержадміністрацією, з метою залучення коштів місцевих бюджетів, було впроваджено ініціативу щодо спів фінансування з районного бюджету проведення ремонту автодоріг загального значення, які знаходяться на балансі Укравтодор, разом з сільськими, селищними, міською радами. Ділянки автодоріг, які потрібно ремонтувати, визначали місцеві ради, потім вони виділяли кошти на ці роботи, а Богодухівська районна рада додатково виділяла кошти у сумі 56% на ці роботи. За цією програмою місцеві бюджети профінансували 1769 тис. гривень, районною радою профінансовано - 746,8 тис. гривень. Першими прийняли участь у цій програмі: Ульянівська, В-Іванівська, Степнянська сільські ради, які виділили кошти у червні. Ці роботи завершені ще в літку. Найбільшу участь у районній програмі з ремонту доріг прийняли: Сазоно-Баланівська (300 тис.грн), Петропавлівська (250 тис.грн), Сіннянська (199 тис.грн) сільські ради.

Щодо автодороги вул. Шевченко: автодорога Богодухів- Павлівка- Гути, яка проходить по вул. Шевченко, належить Службі автомобільних доріг Харківської області (підрозділ Укравтодор). На численні звернення до Служби автомобільних доріг щодо ремонту дороги, були отримані відмови через брак коштів. Нажаль, тільки наприкінці вересня 2017 року Богодухівська міська рада прийняла участь у районній програмі з ремонту доріг і виділила 300 тис. гривень на ремонт автодороги по вул. Шевченко, 05 жовтня відбулася сесія Богодухівської районної ради, на якій було виділено спів фінансування на проведення цих робіт у сумі 212 тис. гривень. Власних коштів на проведення цих робіт у Служби автомобільних доріг (виконавець Харківоблавтодор) не вистачило, а наші бюджетні кошти поступили на їх рахунок після оформлення всіх необхідних документів на початку листопада. У зв’язку з несприятливими погодними умовами, роботи не можливо виконати у повному обсязі і належної якості. Грошові кошти будуть використані частково, залишок коштів буде повернуто до районного та міського бюджетів. Є домовленість з Богодухівською міською радою про фінансування капітального ремонту (оновлення асфальтного покриття) дороги по вул. Шевченко у квітні 2018 року, також будемо намагатися залучити до цієї роботи кошти обласного бюджету.

Інформація для аналізу. Мережа доріг загального користування Богодухівського району складає 380,8 км., в тому числі державного значення – 109 км. Щоб провести капітальний ремонт (суцільне оновлення асфальтового покриття) потрібна сума більше ніж 1,7 млрд. грн.

З кожного літра пального водії сплачують акциз, який перераховується на утримання доріг (акциз для бензину – 6,4 грн./літр, для дизпалива – 4,2 грн./літр, для зрідженого газу 1,6 грн./літр). Кожен водій може сам порахувати суму акцизу, яку він сплачує за рік. За моїм розрахунком, загальна сума акцизу, яку сплачують водії нашого району, складає приблизно 65 млн. гривень. У 2017 році державою профінансовано ремонт доріг на території нашого району на суму більше 100 млн. гривень. Якщо і надалі фінансування ремонту доріг буде на рівні, не меншому за 2017 рік, то на відновлення всіх 381 км доріг знадобиться не менше 15 років.

Висновки робіть самі.

Голова Богодухівської районної ради С.Ф. Панов

Додати новий коментар

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.