Підсумки зустрічі делегації Равського Повіту Республіки Польща

02.03.2019

02 березня відбулася конференція щодо розвитку та обміну досвідом роботи на якій були присутні голова районної ради Сергій Панов, голова райдержадміністрації Володимир Шаров, представники Равського Повіту Лодзького Воєводства Республіки Польща Гжегож Стефаняк, Юстина Юст та харків'янин, спортсмен із плавання Максим Анзін, депутати міської та районної рад, працівники установ, організацій, підприємств та громада.

Головною метою даної конференції було отримати відповіді на запитання які найбільше турбують нашу громаду. Польща успішно розвивається як повноцінний член країн Євросоюзу, таким же напрямком йдемо і ми. Час змін завжди переломний та болючий, незважаючи на це потрібно розуміти до якої цілі ми йдемо і що будемо мати в результаті.

В ході конференції ми отримали відповіді на питання щодо розвитку сільськогосподарської галузі, як розвиваються села та чим займається молодь в сільській місцевості, чи є в Польщі українські школи, про розвиток культури, яка реакція людей була на нововведення реформ та скільки років відбувалося реформування економіки, також задавали питання щодо організації прибирання невеличких містечок (які підприємства цим займаються та хто фінансує), одним із самих цікавих питань було тарифи на комунальні послуги, середня заробітна плата та пенсія.

Зараз, коли наші люди їздять до Польщі працювати або просто на відпочинок вони дивуються яка гарна та процвітаюча країна живе поруч з нами. Та не всі розуміють, що для того щоб повноцінно відновитися полякам знадобилося 12 років реформування, і це не були 12 років безтурботного життя.

Люди були невдоволені тим, що дуже швидко збільшилися ціни на товари та збільшилися тарифи на комунальні послуги, заробітні плати не відповідали нормальному рівню життя, сільська місцевість дуже тяжко піднімалася з колін, велика кількість людей виїхали працювати за кордон.

Та час приніс свої плоди. Наразі, Польща являється однією з найперспективніших країн у розвитку сільського господарства різних напрямків, молодь для себе бачить перспективи, тому постійно розробляють нові стратегії розвитку рослинництва, тваринництва і, особливо, садівництва.

Зі слів Гжегожа Стефаняка середня заробітна плата поляка 2500 злотих, мінімальна пенсія 1000 злотих. На оплату комунальних послуг за 2 місяці люди витрачають приблизно 600 злотих. Крім того існують різні державні програми допомоги малозабезпеченим сім’ям, кредитування підприємництва від малого до великого. І головне, що Гжегож Стефаняк не зміг відповісти на питання коли саме вони побороли корупцію, бо на своєму життєвому шляху він з нею не зіштовхувався.

Наш район та країна в цілому цілеспрямовано рухається у напрямку безповоротних змін, які піднімуть економіку, культурний розвиток, освіту, рівень життя, медицину та стабілізують життя кожного українця. За приклад є країна на яку можна рівнятися і брати приклад як працювати, розробляти нові стратегії, перейняти їхній досвід та досягати максимальних результатів. Тому дружба та плідна співпраця з Польщею відкривають вірний вектор розвитку для розбудови нашої держави.

Найприємнішим було у ході конференції почути, що українці – це народ з відкритою душею, гостинністю, багатою національної історичною спадщиною яка не забуває свого коріння, а навпаки, зміцнює його та зберігає.