Олена Шуляк розповіла, над якими важливими для громад законопроектами Парламент працюватиме найближчим часом

17.01.2024

Верховна рада України невдовзі може розглянути законопроєкт №6401 про прозорість органів місцевого самоврядування, який має значно розширити норми про відкритість місцевих рад.

Про це в інтерв'ю «Главкому» повідомила голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Зараз ми готуємося розглядати законопроєкт №6401 про прозорість органів місцевого самоврядування – це про те, щоб висвітлювати усі засідання постійних комісій місцевих рад, публікувати всю інформацію про майно, яке належить громаді. От зараз я, як представник київської громади, взагалі не знаю, чим вона володіє, наскільки громаді міста належить той же «Київміськбуд», і таких питань у мешканців сотні», – сказала вона.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила законопроект №6401 за основу 15 лютого 2022 року.

Олена Шуляк додала, що деякі з пріоритетних законопроектів пов’язані з участю громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні. Вона зазначила, що Верховна Рада хоче надати органам самоорганізації населення можливість реалізовувати проєкти необоронного характеру, пов'язані з розвитком району чи кварталу, та отримувати на це фінансування з місцевого бюджету (законопроект №6319).

«Також чекає дуже важливий законопроєкт №4298 про створення місцевих державних адміністрацій як органів префектурного типу. До 2016 року нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування була прокуратура. Потім вона такі повноваження втратила, і, станом на сьогодні, у нас є органи місцевого самоврядування, є децентралізаційна реформа, яка передала на місця кошти, повноваження, великі земельні ділянки і відповідне майно. Але питання контролю над усім цим залишилось невирішеним. Тому для нас цей проєкт є в пріоритеті», – розповіла голова Комітету.

Нагадаємо, ці законопроекти входять до списку 10 важливих для підтримки і розвитку громад та територій законопроектів, готових до голосування у Верховній Раді України.

Джерело:

Портал "Децентралізація"