День ухвали Декларації про суверенітет України

16.07.2020

16 липня відбулися урочистості з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України. В заході взяли участь: заступник голови районної ради Роман Ярошенко, голова райдержадміністрації Анатолій Рисцов, представники підприємств, установ та організацій.

З 16 липня 1990 року розпочався відлік побудови вільної, самостійної української держави. Це новий відлік часу – епоха утвердження незалежної країни.

Декларація про державний суверенітет України відкрила новий етап в історії нашого народу, проголосивши основні політичні, соціальні цілі, довгострокові перспективи розвитку Української держави.

У преамбулі документа зазначено: «Верховна Рада Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

Цей документ став тією цінністю, яка об’єднала суспільство і непростий час визначення свого майбутнього. Саме спираючись на Декларацію, 24 серпня 1991 року було прийнято Акт про Державну незалежність.

На той час важко було передбачити хід історичних подій, але Декларація про державний суверенітет України дала впевненість, вселила віру в те, що воля, про яку мріяли і за яку боролися століттями, вже недалеко.

Сучасність потребує від українського народу консолідації всіх зусиль, самовідданості, сильної політичної волі у відстоюванні національних інтересів та мудрості заради подальшої побудови вільної та по європейські щасливої України, бо це шлях відновлення історичної справедливості, який ще й досі продовжується.