Богодухівщина вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами

29.01.2021

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

29 січня, біля пам’ятного знаку, відбулося покладання квітів та вшанування Дня героїв Крут. У заходах взяли участь: голова районної ради Юрій Яцина, заступник голови районної ради Руслан Світличний, Богодухівський міський голова Володимир Бєлий, голова райдержадміністрації Анатолій Рисцов та представники установ, підприємств, організацій і громадськості.

Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів і студентів більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність.

На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Більше фото