Антикорупційне законодавство: що змінилося для ОМС

28.11.2023

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України №3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який відновлює електронне декларування. Команда харківського Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» на запит місцевих громад організувала онлайн-консультацію і надала відповіді щодо практичного застосування новоприйнятого Закону.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Дмитро Фокасієв під час консультації приділив увагу проходженню спеціальної перевірки, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", а також перевірки, передбаченої Законом України "Про очищення влади", видам та строкам подання декларацій.

За загальним правилом публічні службовці мають до 31 січня 2024 року подати:

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди;
  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);
  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їхнього подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Радник зазначив, що якщо у декларанта існує обов’язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першою щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається. Це зазначено в положеннях п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку № 449/21 від 23.07.2021.

Також, він розповів, що Законом відновлено спеціальні перевірки, які були зупинені з березня 2022 року. Відтепер особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення спеціальної перевірки мають подати усі необхідні документи не пізніше 31 січня 2024 року:

«Рекомендуємо не зволікати з їх проходженням, адже у разі її не проведення у цей строк особа підлягає звільненню з посади», - сказав Дмитро Фокасієв.

Щодо осіб, які були призначені на посади у період дії воєнного стану, у разі виконання ними завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у бойових діях чи перебування в районі воєнних дій – вони повинні подати декларацію і необхідні документи протягом 90 календарних днів з дня припинення обставин, визначених ч. 7 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

«Щодо осіб, яких було призначено у період дії воєнного стану та звільнено до набрання чинності Законом, спеціальна перевірка не проводиться», — зазначив радник з посиланням на офіційні роз’яснення НАЗК.

За словами Дмитра Фокасієва, окрім зазначених змін, поширеним є питання щодо декларування матеріальної допомоги, отриманої від інших країн та міжнародних організацій через війну:

«Незалежно від того, чи перебували ви на території України, чи за кордоном у час, коли отримували цю допомогу, декларувати її не потрібно. Водночас, це стосується лише тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану».

А от щодо декларування грошової допомоги від України — таку допомогу необхідно декларувати. Зокрема, це стосується грошової допомоги, яка надається внутрішньо-переміщеним особам (ВПО) від держави, у тому числі за поданими через платформу «єДопомога» заявками.

Серед грошової допомоги може бути покриття витрат на проживання (допомога на проживання ВПО) чи компенсація витрат, пов’язаних із безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО. Також, серед такої допомоги грошова допомога цивільному населенню, яке евакуюється та грошова допомога цивільному населенню деокупованих населених пунктів тощо.

«НАЗК рекомендує у декларації джерелом доходу таких коштів вказувати Кабінет Міністрів України (заблокувавши поле для введення коду ЄДРПОУ)», — підказав радник.

Матеріал сайту "Децентралізація"