26 квітня − День Чорнобильської трагедії та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

26.04.2019

Сьогодні, керівництво району, працівники установ, підприємств, організацій та учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи.

У цей день у 1986 році на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив соціально-екологічну катастрофу глобальних масштабів.

Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики (до вибуху на АЕС «Фукусіма-1») як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі – все це, здається, мало б бути переконливим доказом того, що мова про безпеку атомної енергетики – не більше як міф, який може надто дорого коштувати всьому людству.

Ось вже 33 роки біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й… хоча стільки років минуло відтоді, а пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць.