Обговорили хід виконання проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді»

10.03.2021

09 березня в малій залі засідань Краснокутської селищної ради в рамках проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» за участі голови Богодухівської районної ради Юрія ЯЦИНИ, заступника голови Харківської обласної ради Тетяни БІЛОВОЛ, Краснокутського селищного голови Ірини КАРАБУТ, консультантки проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» Тетяни Гавриш відбулася адвокаційна зустріч з керівниками місцевих територіальних громад та головними лікарями закладів охорони здоров'я Богодухівського району щодо питань організації управління медичними закладами та покращення якості і доступності медичних послуг у громадах.

Під час зустрічі експерти поділилися з учасниками заходу вітчизняним та міжнародним досвідом стосовно того, як громада може вплинути на збереження здоров’я її жителів, як організувати ефективне управління мережею медичних закладів у громадах та як обрати оптимальні моделі організації надання медичної допомоги. Напрацьовано ряд перспективних напрямків та механізмів щодо реалізації цільових проектів та забезпечення співробітництва громад у цій життєважливій сфері.

Щиро дякуємо посадовцям і фахівцям Харківської обласної ради, експертам, Краснокутському селищному голові Ірині та її колективу за активне сприяння і допомогу у проведенні районної наради-семінару!

«Громади мають утримувати та управляти як центрами первинної ланки медицини, так і районними лікарнями. Ці питання вимагають додаткового фінансування і специфічних навичок в управлінні, формуванні команд, які будуть керувати медициною та досягати компроміса між новоствореними громадами», - зазначила Татяна Гавриш.

Татяна Біловол підкреслила, що проєкт на цьому етапі вже закінчується.

«Але з липня стартує обласний конкурс «Ефективна медицина в громаді». До нього будуть залучати органи місцевого самоврядування, які є засновниками або співзасновниками закладів медицини. Загальний бюджет мініпроєкту в рамках Конкурсу складає до 500 тис.грн. Мініпроєкти виконуються на умовах обов’язкового співфінансування. Максимальна сума співфінансування (субвенції) з обласного бюджету не перевищує 70% вартості мініпроєкту. Думаю, що цей проект допоможе всім громадам і медичним закладам у розбудові медичної сфери», - наголосила Татяна Біловол.

Подібні заходи відбудуться ще  семи громадах Харківської області. Крім цього, в рамках проєкту передбачена серія тренінгів для управлінських команд ЦПМСД, сімейних лікарів, які планують відкрити ФОП на території області, навчальні онлайн-заходи за участю міжнародних експертів–медиків з Естонії, Німеччини, Португалії та стажування – виїзні навчальні заходи для управлінських команд центрів ПМД в межах України з метою вивчення кращих практик клієнтського сервісу, управління якості, співпраці з громадами, бюджетування тощо.

Довідково. Проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» фінансується Європейським Союзом і реалізується Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО «Агенція змін «Перспектива» та ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація».

За 2 роки реалізовано 25 мінігрантів на суму 7 млн.грн, у тому числі з обласного бюджету 5,9 млн.грн. Придбано для центрів первинної допомоги в громадах області 142 одиниці медичного обладнання, 57 вартісних приладів для лабораторій, а також автомобіль для сімейного лікаря. У Харківській області усього працює 17 лікарів ФОПів, з них 9 пройшли навчання на тренінгах програми.

Завдяки грантовим коштам у 8 сільських амбулаторіях та 19 центрах первинної ланки медицини із різних куточків Харківської області зробили ремонти, оновили технічне оснащення.

Крім того проводились тренінги для адміністративних команд Центрів надання первинної медико-санітарної допомоги з питань комунікації з населенням, управління персоналом, фінансами, навчання для фахівців щодо організації автономної медичної практики, професійні вебінари, ярмарки вакансій для випускників медичних вишів регіону, ярмарки здоров’я для мешканців громад.

Джерело: Харківська обласна рада