Артур Товмасян: Сталий розвиток громад – нова мета конкурсу «Разом в майбутнє»

26.01.2021

Розпочато прийом конкурсних заявок на обласний конкурс проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє». Для більш якісної підготовки проєктних заявок Харківська обласна рада організувала низку навчальних онлайн-семінарів.

Сьогодні розглянули аспекти, на які варто звернути увагу при підготовці проєктів учасників, враховуючи зміну парадигми конкурсу та переформатування від об’єктного до проєктного підходу.

«Враховуючи новий адміністративно-територіальний устрій, обласна рада внесла зміни до положення конкурсу, зробивши акцент на більш масштабних проєктах, які стосуватимуться переважно соціально-економічного розвитку територіальних громад. Деякі громади вже мають приклади дієвого співробітництва. Наша мета тепер - забезпечити сталий розвиток громад. Для новоутворених громад участь у конкурсі відкриває широкі можливості для розвитку. Харківська обласна рада надаватиме консультативно-методичну допомогу учасникам на усіх етапах реалізації конкурсу», - вважає голова Харківської обласної ради Артур Товмасян.

«Змінено фокус нашої роботи в рамках конкурсу, оскільки змінено орієнтири у визначенні підходів до підготовки проєктів. Об’єктний підхід змінюємо на проєктний. Тож парадигма конкурсу стане іншою. Маємо дивитися у перспективу, щоб проєкти відповідали цілям Стратегії розвитку області та громад», – наголосила Валерія Мураєва.

Як нагадала учасникам наради голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, заступник голови конкурсного комітету Людмила Немикіна, цього року у конкурсі дві номінації: перша категорія учасників – сільські, селищні, міські ради – ініціатори спільних проєктів, що розроблені в рамках співробітництва територіальних громад відповідно до чинного законодавства.

Друга категорія – громадські організації та спілки – ініціатори проєктів у партнерстві з органами місцевого самоврядування, іншими громадськими організаціями, структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій, науковими установами, державними підприємствами.

«За останні три роки в рамках першої категорії реалізовано 11 проєктів зі співробітництва громад. Це успішний досвід, який буде, переконана, продовжено і надалі. Механізм співробітництва громад є ключовим у вирішенні функціональних завдань конкурсу, – сказала Людмила Немикіна.

Звертаю увагу, що збільшено обсяги фінансування у цій категорії проєктів до 2 млн грн, умови співфінансування – 50 відсотків від загальної вартості проєкту - кошти обласного бюджету, залишаються незмінними».

Також вона звернула увагу учасників семінару на те, що принципові зміни торкаються другої категорії проєктів.

«Передусім варто звернути увагу на те, що обов’язково серед учасників мають бути комунальні підприємства Харківської обласної ради. Крім цього, змінюються обсяги та умови співфінансування. Зокрема загальна вартість проєкту становить до 1,5 млн грн, а сума співфінансування з облбюджету зростає до 70%, тобто 30 відсотків – кошти партнерів-підписантів угоди. Важливою складовою залишається залучення соціально активного бізнесу», – зауважила Людмила Немикіна.

В ході наради розглянули терміни подання необхідного пакету документів до Конкурсного комітету, умови оцінки та реалізації проєктів.

«На жаль, минулого року в регіоні не реалізованими за певних обставин лишилися 10 проєктів, а за усі роки існування конкурсу – 21. Конкурсний комітет має право переглянути перелік переможців у разі, коли учасники не виконують умови, визначені Положенням та не дотримуються затвердженого Плану. Зокрема, якщо впродовж одного місяця після визначення переможців не укладено договір або ж впродовж двох місяців не проведено жодних касових видатків, – пояснила Людмила Немикіна.

Формуйте позитивну проєктну історію, це впливає на оцінку подальших проєктів. Відкриття проєктів відбуватиметься за участі керівників та депутатів обласної ради тільки після надання підсумкових звітів».

Проєктні заявки необхідно подати до оргкомітету до 25 лютого поточного року. До 19 березня будуть визначені проєкти-переможці. До 24 березня мають бути укладені договори між місцевими радами та переможцями конкурсу, а також внесені пропозиції щодо виділення в обласному бюджеті субвенцій місцевим бюджетам. Реалізація проєктів триватиме з квітня до листопада 2021 року. Звіти мають бути надані до 1 грудня 2021 року.

Перелік Комунальних підприємств Харківської обласної ради за посиланням https://www.ts.lica.com.ua/?type=1&base=77&menu=378960&id=18853